Karadelik (Messier 87)


  Günlerdir konuşulan M 87'in ilk görüntüsüne Event Horizon Telescope ile ulaşıldı. Açılımı  Olay Ufku Teleskobu olan EHT, sekiz kara tabanlı radyo teleskobunun bir karadeliğin görüntüsüne ulaşabilmek için tasarlandı.Bu güne kadar bir karadeliği görüntülemek ya da görüntüsünü almak, ışığı yuttuğu için mümkün görülmüyordu. Bu gün ulaşılan yüksek teknoloji ile evrenin en gizemli olaylarından biri olan karadeliklerin görüntüsünü almak mümkün oldu.
  Messier 87 galaksisinin merkezinde yer alan bu karadelik ilginç bilgileri içeriyor. Dünya'ya uzaklığı yaklaşık 55 milyon ışık yılı olan karadelik, güneş'ten yaklaşık 6.5 milyar kat daha çok kütleye sahip!
   5 Nisan 2017 yılında gözlemlenmeye başlanan M 87 görüntüsüne, bütün teleskopların aynı anda görüntülenmesi ile elde edilen verilerin bir ara getirilmesi ile oluşturulmuş. Paylaşılan bu hareketsiz kare, aslında yıllardır takip edilen ve çekilen görüntülerin birleştirilmiş halidir.
  Karadelikleri diğer gökcisimlerinden ayıran en önemli özellik, etraflarında bir olay ufku olmasıdır. Bir kez olay ufkunu geçerek karadeliğin içine düşen bir cismin bir daha olay ufkunun dışına çıkması mümkün değildir. Çünkü olay ufkunun içindeki kurtulma hızı (bir gökcisminin çekiminden kurtulmak için ulaşılması gereken hız) ışık hızından daha büyüktür. Işık hızından daha hızlı hareket etmek mümkün olmadığı için hiçbir şey bir karadeliğin çekiminden kurtulamaz.
  Karadelikler, ışık yaymadıkları için doğrudan gözlemlenemezler. Ancak olay ufkunun dışındaki elektrik yüklü parçacıklar, karadeliğin çekiminin etkisiyle ivmelendiklerinde ışık yayarlar. Dolayısıyla yoğun madde bulutuyla çevrelenmiş bir karadeliğin ışık halesinin ortasında bir gölge gibi görünmesi beklenir.
  Bir karadeliği doğrudan görüntülemek çok zordur. Bugüne kadar herhangi bir karadeliği doğrudan görüntülemek mümkün olmamıştı. Yakın zamanlarda sonuçlanan çalışmanın başarıya ulaşmasının nedeniyse tek bir teleskop tarafından toplanan verilerin değil, yeryüzünün farklı bölgelerindeki çok sayıda teleskobun topladığı verilerin kullanılması.
 Kaynak: http://www.bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/ilk-karadelik-goruntuleri

Yorumlar

  1. Bir çok uzay filminde bahsi geçen karadeliğin sonunda neye benzediğini tüm dünyaca görmüş olduk. Kara delik ile ilgilili yapılan filmlerden biri olan yıldızılar arasını izlemenizi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda izlemeye çalışacağım İlkay Bey, Teşekkürler.

      Sil
  2. Dünya adına güzel bir gelişme oldu. Yıllardır kara delik dedik durduk ama tahminden öteye gidemedik. Şimdi teknolojinin bu denli gelişmesi ileriye dönük bizi daha nelerin beklediğine karşı heyecanlandırıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanoğlu teknoloji sayesinde kendi sınırlarını aşmaya çalışıyor.

      Sil
  3. Karadelik görselini herkesle paylaşmaları güzel bir gelişme fakat söz konusu NASA olunca hala şüphe duymuyor değilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sefer "kazın ayağı" farklı. Bu görüntü için sadece "NASA" çalışmadı. Dünyanın 8 ayrı noktasındaki "teleskoplar" ortak çalışma ile başardılar.

      Sil
  4. Bu karadelik olayına inanmayan bir tek ben mi varım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer NASA'dan şüpheliniyorsan yukarıda açıkladım. Başka şeylerden şüphe duyuyorsan diyecek birşeyim yok.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yine Yeşillendi Finduk Dalları

Vira Bismillah! Vahide, Saniye... Rabiya.

Başlarken...