Erken Kalkan Yol Alır

  Bu gün internette yer alan bir haber beni bu başlığı atmaya teşvik etti. "Sosyal Medya CEO 'sundan başarı formülü: sabah 5'te buz banyosu, tek öğün yemek". Bunu okuyan bizim millet de vayy be! diyecek. Sabah 9 akşam 5 iyiydi.Günümüz çalışma sisteminden önce Osmanlıda çalışma şekli başlığa uygun bir şekilde uzun yıllar boyunca devam etmiş. Tanzimat'a kadar memurlar sabah güneş doğmadan işe gelir, gün batımına 1 kaç saat kala paydos ederlermiş. Tanzimat ile birlikte artık o ağır bürokrasi devlete sinmeye başlamış. Önceleri sabah 9 akşam 16.30 olan çalışma şekli bu günkü halini 20. yüzyılın başlarında almış.



  Erken kalkmak hayatta başarı olmanın bence de ilk kuralı. Tabii erken kalkmak için erken yatmak lazım.Artık günümüzde  bir çok iş yeri çalışanlarına esnek çalışma seçenekleri sunmakta. 
  Yarım gün çalışma bunlardan biri. En çok kadınlar ve iş bulmakta zorlananların seçmek zorunda oldukları bir çalışma şekli. 
  Örneğin Almanya da var olan bir diğer ilginç çalışma şekli:
 İş paylaşımıJob sharing olarak adlandırılan bu yöntem aynı işi yapan 2 kişinin aynı kadroyu aynı maaşı, görevleri ve iş saatlerini paylaşması. Bu çalışma yönteminin yaygınlığı konusunda fazla veri yok. 
  Serbest çalışma yöntemi tabii ki bizde ki serbest meslek denen işsizliğin diğer adı değil. Burada sabit bir iş yeriniz yok. Çalışanlar serbest elamanlar. Bu durumda sağlık sigortası, emeklilik primi gibi sosyal yardımlardan mahrum kalmanız ise, bu yöntemin dezavantajlarından biri.
  Çoklu çalışma. Son yıllarda bu şekilde çalışanların sayısı hızla artmakta. Birden fazla işte çalışma demek olan, çoklu çalışma sistemi ev, araba kredisi gibi borç  ödemede zorlananların seçtiği bir sistem. 
  Homeoffice yani evden çalışma. Çalışma yerlerinin uzak olduğu, daha çok odaklanma gereken işlerde tercih edilen bir diğer çalışma şekli. Almanya da yapılan araştırmada çalışanların %11 i bu şekilde çalıştığı söyleniyor. 
  Esnek çalışma. Bir çok firma çalışanlarını 9 -17 kalıbına sıkıştırmadan esnek çalışma saatleri sunuyor.
  İş dünyasının başarılı CEO'ların sabah uyanma saatlerini paylaşarak, erken kalkma motivasyonunuza bir nebze yardımcı olalım.


Jack Dorsey. Twitter CEO' su sabah 5 te uyanıyor ve sabah sporunun ardından çalışmaya başlıyor.
Bu arada ilginç bir bilgi buz banyosu ve 8 km lik yürüyüş bay Dorsey'in  günlük rutinleri imiş.













  2011 yılında hayatını kaybeden Apple' ın kurucusu Steve Jobs da erken kalkanlardan. Apple 'ı sabah 6 da uyanarak işe başlaması ile zirveye çıkarmayı başarmış.





 Apple CEO' su Tim Cook. Buna erken kalkma denir mi bilmem ama hangi ara uyuyor bu adam diye sorabilirsiniz. 3.45 de uyanan Tim Cook 4.30 da e-postalar göndermeye başlıyor.Saat 5 de spor yaparak işe en erken gelip en son gidiyormuş. Vayy be!





 Hanımları da yabana atmayalım. Başarılı Pepsi CEO'su Insra Nooyi. Bayan Nooyi sabah 4 te uyanıyor ve  saat 7 de ofisinde oluyormuş.


 



MarryBarra. Bayan Barra Genaral Motors'u yönetmeye sabah saat 6 da başlıyormuş.







  Son olarak Starbucks'ın eski CEO'su Howard Schultz. Bay Schultz sabah saat 6 da çoktan ofisinde oluyormuş.

Yorumlar

  1. Erken kalkma konusunun bu kadar kutsanmasını çok doğru bulmuyorum açıkçası. Sağlık açısından da önemi büyük. Önemli olan erken başlamak ya da çok uzun saatler çalışmak değil. Üretken olmak.

    YanıtlaSil
  2. Almanyadaki insanlar gerçekten çok şanslılar. Hem çalışma şartları çeşitli hem de iş imkanları çeşitli. Biz de okul bitince yeter ki karnımız doysun diyoruz. Hangi sistemde çalıştığımız umrumuzda değil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizimkine sistem denir mi ? o bile şüpheli:)

      Sil
  3. Güne erken başlamak cidden iyi ancak günü erken bitirmedikten sonra bir faydası olacağını düşünmüyorum. Hatta vücudu dahada yoracak ve verimli çalışmaya engel olacaktır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yine Yeşillendi Finduk Dalları

Vira Bismillah! Vahide, Saniye... Rabiya.

Başlarken...