5 G de Geri Sayım Başladı. Peki Zeki Müren Bu Defa Bizi Görecek Mi?

 5 G. Yani 5. nesil mobil iletişim ağı. Bildiğiniz gibi şu an kullanılan 4 nesil mobil iletişim ağı var. Bunlar G, 2 G, 3 G ve 4 G. Beşinci nesil mobil iletişim ağı 5 G, halen daha geliştirilmeye devam edilen bir teknoloji. Ülkemizde de 5. nesil bu teknolojiye 2020 yılında geçilmesi planlanıyor. Mobil iletişim ağı teknolijisinin gelişmesine paralel, sözde 10'ar yıllık kurallara göre 2020 hedefi gayet realist görünüyor.
  Bu yeni nesil 5 G teknolijisi genel hatları ile özellikleri ise şöyle:
10 Gbit/s üzerinde Ağ Bant Genişliği.
1 km'2 de 10 milyon cihaza aynı anda bağlantı gücü.
Ping (gecikme süresi) 1 ms' lere inmesi.
  Peki 5 G hayatımıza ne gibi kolaylıklar katacak bir de buna bakalım: 
20 Gbps indirme hızlarına ulaşacağız.
Sürücüsüz otomobiller ve akıllı ulaşım olanakları.
8 K 5 G Ultra TV teknoloji.
Oyun tutkunları için yüksek hızla birlikte gelimiş Online Oyun ve Sanal Gerçeklik.



   4 G teknolijisi bize 1 saniye de 1 Gigabit indirme olanağı sunuyordu.Bu  kullanıcılar açısından gayet tatmin edici gibi görünse de asla bu hıza ulaşılmadı. 5 G ile bu hızın saniyede 10 Gigabit'e çıkabileceğini düşünürsek aradaki fark inanılmaz hız demektir. Kısaca özetlersek 5 G sayesinde ultra düzeyde video izlemek, indirmek ve karşıya ulaştırmak mümkün olacak.
  Bu konuda evrensel bir yarışın halen devam ettiğini ve Güney Kore'nin 2020 de resmen 5 G'yi kullanmaya başlayacağını ilan ederek bir adım öne geçtiğini söylemek abartılı olmaz. Türkiye olarak 4 G teknolijisini, 4,5 G ile yakalamaya çalışsak da, tam anlamı ile verimli şekilde yararlanamadık. Bu tip teknolojik yeniliklere adapte olmak için, sadece kullandığımız cihazların teknik olarak uyumlu olmasının yanında,  altyapı ve fiziki koşullarınında yeterli olması gerekiyor.
 Peki dünyada 5 g teknolijinin neler getireceği merak edilirken, ülkemizde son durum ne birde ona bakalım: GSM şirketlerinde Türk Telekom  geçtiğimiz günlerde, 5 G teknolojisi ile ilgili önemli bir adım atarak, "5 G Beyaz Kitap"
adlı bir çalışma ile bu konuda kapsamlı bir bilgilendirme sunumu yaptı. Bu çalışmada, 5 G' nin getirdiği teknolojik yenilikler, hangi sektörlerde ne gibi değişimlere yol açacak, altyapı gereksinimleri nedir bu konuda merak edilen bir çok konuya yanıt veriyor.Türk Telekom adına bu konuda açıklama yapan Strateji ve Planlama Müdür Yardımcısı Fırat Yaman, 5G’nin çoğalan iletişim ihtiyaçlarına cevap verecek bir teknoloji olduğunu, 2020 sonrasından başlayarak 5G’nin kademe kademe  gelişeceğini, bu sürecin 3G ve 4G’ye kıyasla daha yavaş gerçekleşeceğini belirtti.
   BTK (Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurulu) sitesinden indirip okuyabileceğiniz "5 G Beyaz Kitap" bir pdf' in aklınızda ki bir çok soruya cevap vereceğini söyleyerek, 5 G konusundaki yazımızı bitiriyoruz.

Yorumlar

  1. 5G bize önünde sonunda gelecek. Gelecek ama son kullanıcıya ne getirecek? 3g çıktığında da süper düper hızlı dediler 4.5g için de aynı reklamlar döndü ekranlarda. Peki sonuç? Şehir merkezinde çekmeyen telefonlar. Bakalım umarım ben haksız çıkarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın Ata kardeş, bazen 4.5 G ile "Videolar" açılmıyor mu, deliye dönüyor insan.

      Sil
  2. Gelişen teknolojiye ne kadar hızlı ulaşır ve ayak uydurursak o kadar iyi, hem kullanım açısından çok yararlı olacağına hem de ülkemiz adına daha hayırlı olacağına inanıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Gelsin bakalım bir de onu deneyelim. Ama eminki Zeki müren bizi göremiyecek

    YanıtlaSil
  4. 5G gelse de vaat edilen hızlar hiçbir zaman sağlanamayacak. 4G için de aynı muhabbet döndü ama gelin görün ki telefonlar doğru düzgün çekmiyor bile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknolijik gelişmelere ayak uyduracak altyapı bizde hep aksak kalıyor.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yine Yeşillendi Finduk Dalları

Vira Bismillah! Vahide, Saniye... Rabiya.

Başlarken...