Doğal Tarım (Ekin Sapı Devrimi)

  Masanobu Fukuoka. Alışık olduğumuz Japon mucizelerden biraz farklı bir mucizeyi gerçekleştirmiş. 1913 yılında Güney Japonya'daki Shikoku adasının küçük bir köyünde doğdu. Mikrobiyoloji okudu ve bitki patolojisi dalında uzmanlaşarak, toprak bilimcisi olarak resmi göreve başladı. Fakat 25 yaşına gelmeden "modern tarım biliminin harikaları" konusunda kuşkuları arttı. İnsanların kurduğu uygarlıklarla karşılaştırıldığında Doğa'nın mükemmelliğini, insandaki yıkıcı kontrol saplantısıyla gerçekleşen doğadan kopuşu ve elde edilen başarıların "hiç"liğini kavradı. Yaşamını Doğa ile bir olmaya adadı. İşinden ayrılarak babasından kalan çiftliğinde teorilerini hayata geçirmeye gitti. Pek çok yanılma ve sorunun ardından geliştirdiği "hiçbir şey yapma" tarımı sayesinde 5 te 1 emekle, en az modern tarım ölçülerinde ürün almayı başardı.
  Yukarıda kısa bir öyküsünü anlattığım bu mucizenin sahibinin "Ekin Sapı Devrimi" adında basılmış bir kitabı, Youtube da onlarca videosu mevcut. Hayatını kısaca anlattığım Bay Fukuoka nasıl bir mucizeye imza atmış gelin birazda buna bakalım. Modern tarım şunun üzerine kurulu; toprağı derince sürmeli, zararlı böceklerle kimyasal mücadele yapılmalı, toprağın eksikliğini duyduğu minerallerin takviyesi sürekli yapılmalı. Kulağa gayet mantıklı gelen bu tarım uygulamasında geldiğimiz son nokta, tamamen kimyevi gübreye bağımlı topraklar, daha çok ürün almak için hibrit/GDO lu tohum bağımlılığı ve sağlıksız ürünler.
  Peki Bay Fukuoka 'nın uygulamasına bakalım farklı olan neymiş. Hiç sürülmeyen toprak,0 zehir 0 kimyevi gübre, doğal tohum, bol ürün. Bay Fukuoka'nın keşfettiği "doğal tarım" döngüsü şöyle işliyor. Ceviz büyüklüğüne getirdiği içi tohum dolu toprak topları tarlasına serperek, tohumların yağmur ve güneş altında kendiliğinde filizlenmesini sağlıyor. Böylece toprak bir örtü ile koruduğu tohumları böcekler ve kuşlar yiyemiyor..Toprağın çok altında kalmayan tohumlar daha çabuk filizleniyor. Hasat zamanı yaklaştığında ürünler daha tarladayken diğer ürüne ait tohumları tarlaya serpen Bay Fukuoka bizi şaşırtmaya devam ediyor. Hasattan sonra kalan ürün saplarını tarlasına serpen Bay Fukuoka bu şekilde  "doğal" bir gübremele yapmış oluyor. Pirinç ve mısır döngüsü ile devam eden bu yöntem, başata da dediğimiz gibi 5 te 1 emekle , modern tarım ölçülerinde ürün almak mümkün oluyor.
  Türkiye de birçok kişini tanımaya başladığı bu yöntem umarım hızla yagınlaşır. https://ekinsapidevrimi.org/ adlı bir sitenin mevcut olduğunu söyleyelim. facebook ta ve diğer sosyal medya ortamlarında grupların mevcudiyetini keşfederek, bu konuda daha çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Ha bu arada kitabının türkçeye çevrildiğini hatırlatır okumanızı "şiddetle" tavsiye ederim. Sağlıcakla kalın.




Yorumlar

  1. Fukuoka'nın tarım metodu II. Dünya Savaşı sonrası Japonya'nın ulusal tarım modeli olmuştur. Japonya'nın mikrobiyolojide olan başarısı bununla temellendirilebilir. İyi forumlar...

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler verdiğiniz bilgi için

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yine Yeşillendi Finduk Dalları

Vira Bismillah! Vahide, Saniye... Rabiya.

Başlarken...